Skip to content

IJsvogels fotograferen bij het Kingfisherhouse

IJsvogels net uitgevlogen

Ik word vaak gevraagd naar mijn ervaringen in de verschillende hutten, daarom eens een keer een verslag van deze nieuwe hut waar de nadruk ligt op ijsvogels fotograferen.

Op 12-6-2019 mocht ik een keer in het Kingfisherhouse in Apeldoorn van Frank Reiz zitten om de ijsvogels te fotograferen. Ik wilde graag een keer het uitvliegen van de jonkies meemaken, en dat was rond deze datum uitgerekend. Helaas waren de jonge ijsvogels een paar dagen eerder uitgevlogen.

De hut

Je fotografeert vanuit een schuurtje waarin ramen zijn gemaakt richting een ijsvogel nestwand. Er is  ruimte voor twee fotografen en je fotografeert de ijsvogels van boven naar beneden waar in een ondiep slootje een paar stokken zijn geplaatst. Het water is hier heel ondiep en de ijsvogels vissen elders en duiken ook niet in het water voor de hut om zich schoon te maken. Ze komen wel op de stokken zitten voordat ze naar de nestgang vliegen, maar ook om uit te rusten of te poetsen.

Aan de linkerkant van het schuurtje is een voedertafel gemaakt voor tuinvogels, maar op het moment dat ik er was, lastig te gebruiken omdat je gericht bent op de ijsvogels die recht voor je kwamen en dus je lens daarop gericht is. Bovendien kun je niet met z'n tweeën de voedertafel fotograferen. Maar misschien voor de toekomst een uitbreiding.

De IJsvogels

Bij de hut zit een paartje IJsvogels. Ze hebben net drie jongen grootgebracht en die zijn inmiddels uitgevlogen. Meestal verjagen de ouders hun jongen vlak na het uitvliegen. Ze moeten dan op een andere locatie zelf zien dat ze visjes vangen. Als er voldoende vis voorradig is, gaan IJsvogels vaak een tweede of zelfs derde keer broeden. Ook dit stel was bezig met hun tweede nestvoorbereidingen. Toen ik er was, maakten ze regelmatig de nestgang schoon; het vrouwtje was hierin het fanatiekst.

Hieronder het mannetje en het vrouwtje. Mannetje heeft een geheel zwarte snavel, bij het vrouwtje is de ondersnavel deels rood gekleurd.

Visoverdracht

We spreken van een visoverdracht wanneer een ijsvogel een visje aan zijn jongen geeft of wanneer een mannetje een visje aan zijn vrouwtje geeft. Je kunt zien dat het visje voor een ander bedoeld is wanneer de kop van het visje naar voren steekt.

Mannetjes geven hun partners een visje om de band te versterken of een nieuwe partner te verleiden. Regelmatig volgt na een succesvolle visoverdracht een paring.

Hier maakte ik eenmaal een visoverdracht mee. Het mannetje zat met een visje voor de nestwand en riep een aantal keer. Het vrouwtje kwam op hetzelfde stokje zitten en het visje werd aangeboden. Het vrouwtje sloeg het visje tegen de stok aan om het dood te maken en daarna draaide ze het visje met de kop in haar bek om het op te kunnen eten. In dit geval is het een stekelbaarsje en je kunt je ook voorstellen dat de stekels naar achter gericht minder problemen geven bij het opeten.

Tweede nest

Bij dit koppel zijn net drie jongen uitgevlogen en ze zijn nu al weer bezit met de nestgang schoon te maken voor een nieuw legsel. Dit kun je zien doordat ze in de nestgang gaan en er met rommel uitkomen. Het mannetje ging er een paar keer in, maar het vrouwtje deed hier het echte schoonmaakwerk.

Regenbui

In de middag begon het hard te plenzen. Tijdens de regenbui kwamen de ijsvogels ook voor de nestwand zitten. Ze waren weinig actief en daardoor toch nog goed te fotograferen ondanks de regen.
Ik vind het wel wat hebben, zo'n ijsvogel in de regen. De kleuren van de ijsvogel komen extra mooi uit.

Tenslotte

Ondanks dat ik weer het uitvliegen van de ijsvogels gemist heb, toch een mooie dag gehad. Er was nog redelijk wat activiteit en ik vond het erg leuk om een visoverdracht te kunnen vastleggen. Ook de flinke regenbuien zorgden nog voor leuke plaatjes.

Nog een paar foto's die niet bij de andere onderwerpen pasten.

Gelukkig zijn de aantal ijsvogels weer een beetje aan het herstellen en zijn op veel hutten waar ze een aantal jaren geleden gezien werden weer wat vaker ijsvogels te zien. Het beste kun je ze toch fotograferen bij een speciale ijsvogelhut. Vaak wordt die dan alleen verhuurd in periodes dat de ijsvogels actief zijn. Dat is vlak voordat ze gaan broeden (nestgang uitgraven, paringen), als de jongen uit de eieren zijn (dan worden er visjes aangevoerd), tot en met het uitvliegen van de jongen.  Als de ijsvogels op de eieren zitten is het relatief rustig.

Op plekken waar voldoende vis voorradig is of waar vis wordt aangeboden kan de ijsvogel ook regelmatig komen buiten het broedseizoen. Vaak zijn dit hutten waar je ook nog andere vogels kunt fotograferen. Dat is wel zo prettig, omdat er dagen zullen zijn dat de ijsvogel niet aanwezig is.

Hutten waar regelmatig ijsvogels komen zijn o.a.:

Soms vind je een natuurlijke ijsvogelnestplaats bij je in de buurt. Wanneer je die gaat fotograferen zorg er dan voor dat je ze niet verstoort. Fotografeer vanuit de auto of gebruik een camouflagetentje en houd voldoende afstand van de ijsvogels.

Eerder heb ik op andere locaties ook ijsvogels gefotografeerd. Klik hier voor meer ijsvogelfoto's.

Ik vind het leuk wanneer je een berichtje achter laat. Je kunt je ook abonneren op de nieuwsbrief van birdtalk.nl want ik zal hier regelmatig berichten op plaatsen en dan hoef je niets te missen. Dit doe je door in het menu te kiezen voor nieuwsbrief of klik hier: inschrijven nieuwsbrief.

10 reacties

 1. Hennie Hoefakker op 22 juni 2019 om 12:23

  Dag Inge ik zie je regelmatig met weer prachtige foto’s voorbij komen de serie met verhaal over de ijsvogels is weer mooi gedaan.
  Zelf volg ik de ijsvogels al een jaartje of 15 eerst via de poelruiter hut en later op diverse andere plekken en elke keer is het weer genieten.
  Dit jaar bij ons het 1e nestje 6 stuks waarvan er 4 gelijk onder de struiken verstopt waren dus minder foto’s daarvan.
  2e nest is nog aan het broeden dus afwachten.
  Groet Hennie

  • Inge Duijsens op 15 oktober 2019 om 10:20

   Dank je wel Hennie voor je leuke reactie. Met de ijsvogels is het altijd genieten. Het zijn zulke prachtige vogeltjes!

 2. Chris ipenburg op 20 juni 2019 om 09:38

  Hoi Inge, Wat een leuk stukje. Ik geniet van al die mooie foto’s. Als toevoeging (zonder enig commercieel belang :)) zou ik de vogelhut “rond de waterplas” te Veendam willen adviseren. Meerdere hutjes rond een waterplas op eigen terrein waarvan een echt gericht is op IJsvogels. Ik heb er al eens gefotografeerd echt leuk.

  Groet Chris Ipenburg

  • Inge Duijsens op 20 juni 2019 om 11:10

   Hallo Chris,
   Dank je voor je leuke reactie!
   Ik heb inderdaad wel van de ijsvogelhut rond de waterplas gehoord, maar ik ben er zelf nooit geweest. Het is vanaf mijn huis vrij ver weg. Maar een mooie aanvulling op het overzicht.
   Groetjes Inge

 3. Evelien Meijer op 19 juni 2019 om 18:52

  Hoi Inge, een mooi verslag van een fijne dag! Ja we hebben mooie foto’s kunnen maken. Jouw serie is prachtig en geeft de mooie momenten perfect weer.
  Ik was gister in de hut van Gerwin Kieboom in Drunen, ook daar kwam de ijsvogel meerdere keren een visje vangen.

  • Inge Duijsens op 19 juni 2019 om 19:44

   Hoi Evelien,
   Ja dat was genieten daar ondanks de stortregen! Drunen van Gerwin Kieboom was ik vergeten. Ik zal het ook toevoegen aan mijn lijstje.
   Dank je wel voor je reactie!
   Groetjes,
   Inge

 4. Jan van Veluwen op 19 juni 2019 om 18:28

  Mooi en informatief verhaal Inge. Dat van dat visje omdraaien is een leuk detail. Weer wat van je geleerd!

 5. Frank Reiz op 19 juni 2019 om 17:05

  Hoi Inge.. bedankt voor dit mooie fotoverslag over het KingfisherHOUSE. Goed om te horen dat je een fijne dag hebt gehad.
  Wellicht komt er nog een keer de mogelijkheid om het uitvliegen van de Jonkies vast te leggen.
  Gr. Frank Reiz

  • Inge Duijsens op 19 juni 2019 om 19:41

   Hoi Frank,
   Leuk dat je reageert! Je hebt een mooi plekje voor de ijsvogels.
   Groetjes,
   Inge

Laat een reactie achter