IJsvogels net uitgevlogen

Ik word vaak gevraagd naar mijn ervaringen in de verschillende hutten, daarom eens een keer een verslag van deze nieuwe hut waar de nadruk ligt op ijsvogels fotograferen.

Op 12-6-2019 mocht ik een keer in het Kingfisherhouse in Apeldoorn van Frank Reiz zitten om de ijsvogels te fotograferen. Ik wilde graag een keer het uitvliegen van de jonkies meemaken, en dat was rond deze datum uitgerekend. Helaas waren de jonge ijsvogels een paar dagen eerder uitgevlogen.

De hut

Je fotografeert vanuit een schuurtje waarin ramen zijn gemaakt richting een ijsvogel nestwand. Er is  ruimte voor twee fotografen en je fotografeert de ijsvogels van boven naar beneden waar in een ondiep slootje een paar stokken zijn geplaatst. Het water is hier heel ondiep en de ijsvogels vissen elders en duiken ook niet in het water voor de hut om zich schoon te maken. Ze komen wel op de stokken zitten voordat ze naar de nestgang vliegen, maar ook om uit te rusten of te poetsen.

Aan de linkerkant van het schuurtje is een voedertafel gemaakt voor tuinvogels, maar op het moment dat ik er was, lastig te gebruiken omdat je gericht bent op de ijsvogels die recht voor je kwamen en dus je lens daarop gericht is. Bovendien kun je niet met z'n tweeën de voedertafel fotograferen. Maar misschien voor de toekomst een uitbreiding.

De IJsvogels

Bij de hut zit een paartje IJsvogels. Ze hebben net drie jongen grootgebracht en die zijn inmiddels uitgevlogen. Meestal verjagen de ouders hun jongen vlak na het uitvliegen. Ze moeten dan op een andere locatie zelf zien dat ze visjes vangen. Als er voldoende vis voorradig is, gaan IJsvogels vaak een tweede of zelfs derde keer broeden. Ook dit stel was bezig met hun tweede nestvoorbereidingen. Toen ik er was, maakten ze regelmatig de nestgang schoon; het vrouwtje was hierin het fanatiekst.

Hieronder het mannetje en het vrouwtje. Mannetje heeft een geheel zwarte snavel, bij het vrouwtje is de ondersnavel deels rood gekleurd.

Visoverdracht

We spreken van een visoverdracht wanneer een ijsvogel een visje aan zijn jongen geeft of wanneer een mannetje een visje aan zijn vrouwtje geeft. Je kunt zien dat het visje voor een ander bedoeld is wanneer de kop van het visje naar voren steekt.

Mannetjes geven hun partners een visje om de band te versterken of een nieuwe partner te verleiden. Regelmatig volgt na een succesvolle visoverdracht een paring.

Hier maakte ik eenmaal een visoverdracht mee. Het mannetje zat met een visje voor de nestwand en riep een aantal keer. Het vrouwtje kwam op hetzelfde stokje zitten en het visje werd aangeboden. Het vrouwtje sloeg het visje tegen de stok aan om het dood te maken en daarna draaide ze het visje met de kop in haar bek om het op te kunnen eten. In dit geval is het een stekelbaarsje en je kunt je ook voorstellen dat de stekels naar achter gericht minder problemen geven bij het opeten.

Tweede nest

Bij dit koppel zijn net drie jongen uitgevlogen en ze zijn nu al weer bezit met de nestgang schoon te maken voor een nieuw legsel. Dit kun je zien doordat ze in de nestgang gaan en er met rommel uitkomen. Het mannetje ging er een paar keer in, maar het vrouwtje deed hier het echte schoonmaakwerk.

Regenbui

In de middag begon het hard te plenzen. Tijdens de regenbui kwamen de ijsvogels ook voor de nestwand zitten. Ze waren weinig actief en daardoor toch nog goed te fotograferen ondanks de regen.
Ik vind het wel wat hebben, zo'n ijsvogel in de regen. De kleuren van de ijsvogel komen extra mooi uit.

Tenslotte

Ondanks dat ik weer het uitvliegen van de ijsvogels gemist heb, toch een mooie dag gehad. Er was nog redelijk wat activiteit en ik vond het erg leuk om een visoverdracht te kunnen vastleggen. Ook de flinke regenbuien zorgden nog voor leuke plaatjes.

Nog een paar foto's die niet bij de andere onderwerpen pasten.

Gelukkig zijn de aantal ijsvogels weer een beetje aan het herstellen en zijn op veel hutten waar ze een aantal jaren geleden gezien werden weer wat vaker ijsvogels te zien. Het beste kun je ze toch fotograferen bij een speciale ijsvogelhut. Vaak wordt die dan alleen verhuurd in periodes dat de ijsvogels actief zijn. Dat is vlak voordat ze gaan broeden (nestgang uitgraven, paringen), als de jongen uit de eieren zijn (dan worden er visjes aangevoerd), tot en met het uitvliegen van de jongen.  Als de ijsvogels op de eieren zitten is het relatief rustig.

Op plekken waar voldoende vis voorradig is of waar vis wordt aangeboden kan de ijsvogel ook regelmatig komen buiten het broedseizoen. Vaak zijn dit hutten waar je ook nog andere vogels kunt fotograferen. Dat is wel zo prettig, omdat er dagen zullen zijn dat de ijsvogel niet aanwezig is.

Hutten waar regelmatig ijsvogels komen zijn o.a.:

Soms vind je een natuurlijke ijsvogelnestplaats bij je in de buurt. Wanneer je die gaat fotograferen zorg er dan voor dat je ze niet verstoort. Fotografeer vanuit de auto of gebruik een camouflagetentje en houd voldoende afstand van de ijsvogels.

Eerder heb ik op andere locaties ook ijsvogels gefotografeerd. Klik hier voor meer ijsvogelfoto's.

Ik vind het leuk wanneer je een berichtje achter laat. Je kunt je ook abonneren op de nieuwsbrief van birdtalk.nl want ik zal hier regelmatig berichten op plaatsen en dan hoef je niets te missen. Dit doe je door in het menu te kiezen voor nieuwsbrief of klik hier: inschrijven nieuwsbrief.