Community's voor de vogelaar op facebook

Vogels op Facebook

Hier vind je de belangrijkste facebook groepen over vogels in Nederland.

Vogels volgen op facebook

Vogelaars en vogelliefhebbers gebruiken Facebook om dagelijks via een 'Facebook groep' ervaringen over vogels in Nederland die leven in de vrije natuur te delen.

Elke Facebook groep heeft een doel. Van zo'n besloten/prive vogelgroep kun je alleen zien wat alle inhoud is en zelf informatie plaatsen als je lid bent. Een of meer moderators stellen regels op en houden toezicht op de berichtgevingen die de leden plaatsen. Zo blijft een facebook groep aantrekkelijk en wordt rekening gehouden met vogels en natuur.

Informatie over vogels delen via Facebook is populair
Inmiddels zijn er een aantal zeer actieve facebook-groepen voor en door vogelaars. Zo kun je door lid te worden van een groep vogelaars zowel zelf korte berichten plaatsen, als op dagbasis meekijken en kennis uitwisselen met andere vogelliefhebbers in Nederland.

Een aantal landelijke vogelgroepen op facebook zijn zeer populair en hebben zelfs tussen de 3.000 en 10.000 leden. Daarnaast is het leuk om te kijken of er in de omgeving van jouw woonplaats een vogel facebookgroep is, zodat je lokaal kan kennismaken met vogelaars en vogels. Als je gaat rondneuzen op facebook zal je zien dat er ook diverse pagina's en groepen zijn van over niet-vrije (gekweekte / gekooide) vogels.

Hieronder vind je enkele landelijke facebookgroepen met veel leden over vogels in Nederland. Kijk zelf wat jij de moeite waard vindt om te volgen. Aan de naam van de groep kun je vaak zien of het een wat meer gespecialiseerde of algemene groep is die zich richt op vogels in de vrije natuur.

Lees ook de tips voor het slim gebruiken van facebookgroepen over vogels in het wild.
Je vindt deze tips na de onderstaande links naar facebook.

Vogelbescherming Nederland community

 

 

 

Vogels in Nederland

De facebook community van Vogelbescherming Nederland is enorm populair. Dat is geen wonder, want je kunt er reageren op de nieuwsberichten over vogels die de vakmensen van de Vogelbescherming plaatsen op de website via Vogelbescherming Nederland Actueel. Lees hier tips als je de actualiteiten en nieuws over vogels wil volgen.

Ga hier naar de facebook groep om lid te worden en mee te praten over de nieuwsberichten van de Vogelsbescherming in Nederland.

Ga hier naar de facebook groep om lid te worden.
Leuk aan deze groep is dat er een vogelfoto wedstrijd aan verbonden is. Periodiek kan vogelaar met de mooiste vogelfotografie met de eer gaan strijken.

Vogelaars

Ga hier naar de facebook groep om lid te worden.

Vogelaars-tips & Waarnemingen

Ga hier naar de facebook groep om lid te worden.

Vogelaars natuur & vogelfotografie

Ga hier naar de facebook groep om lid te worden.

Determinatie van Nederlandse vogels /
welke vogel is dit?

Ga hier naar de facebook groep om lid te worden.

Vogelvrienden

Ga hier naar de facebook groep om lid te worden.

Roofvogels en uilen in het wild

Ga hier naar de facebook groep om lid te worden.

Tips en ervaringen met vogel groepen op facebook

Vragen stellen over vogels / vogelgedrag
Vogelgroepen op facebook zijn zeer geschikt om actuele kennis te vergaren of kennis over een vogel die je niet in een vogelgids kunt vinden. Heb je een vraag of suggestie? Het leuke van vogelaars is dat ze vanuit hun enthousiasme en know-how graag kennis met je delen. Stel je vraag in een vogelgroep op facebook en je krijgt gegarandeerd reactie(s).

Helpen determineren van vogels
Populair is het plaatsen van een foto van een vogel die je niet hebt kunnen determineren. Er is altijd enthousiaste en gespecialiseerde vogelaar die je wil helpen en met je meedenkt.

Vogels in Nederland volgen via facebook groepen
Als je een tijdje een facebook groep volgt, zul je merken dat er wel heel veel informatie over vogels gedeeld wordt en dat deze niet altijd even interessant is. Verschillende leden hebben een verschillend kennisniveau en verwachten andere dingen van elkaar bij het delen van informatie over vogels in Nederland.

Zo zijn er vogelliefhebbers die alleen maar hun foto plaatsen, waarna anderen gaan reageren door te zeggen dat ze de foto mooi vinden. Dat is een tijdje leuk voor de beginnende vogelaar om bijvoorbeeld vogels beter uit het hoofd te leren, maar biedt al snel weinig meerwaarde.

Anderen plaatsen bij een foto van een (unieke) vogel een waarneming- of kennisfeitje. Dat maakt het volgen al een stuk interessanter. Je moet in veel groepen echter vaak wel door heel veel minder interessante informatie over de vogels worstelen om iets van waarde over een vogel te zien.

Volgen van een specifieke vogel in een groep
Handig om te voorkomen dat je veel moet doorscrollen door de vele posts is de zoekfunctie in Facebook groepen. Ben je een vogelliefhebber die zich richt op 1 vogelsoort in Nederland? Typ de soort vogel in waar je meer over wil weten, en je ziet de meest recente posts over deze vogel. Zo kun je bijvoorbeeld 'scannen' wanneer een vogel zoals de pestvogel wel of niet in het land is.

Pestvogel
Pestvogel

Interessante vogelaars volgen in een groep
Als je vogelkenner treft in een facebookgroep, die interessante informatie deelt, dan kun je ook de zoekfunctie gebruiken om alleen zijn of haar posts over vogels te zien. Vaak plaatsen deze vogelliefhebbers dezelfde informatie ook op hun persoonlijke facebookpagina of blog. Een leuke manier om nieuwe vogelvrienden te ontmoeten en te volgen.

Interessante vogelgebieden volgen
Woon of verblijf je dicht bij een bepaald vogel- of natuurgebied? Gebruik dan de zoekfunctie voor Facebook groepen om actuele kennis over dat gebied te krijgen. Zeker leuk om te doen vlak voordat je op pad gaat om vogels te spotten.