Ben je zowel vogel- als kattenliefhebber?

Dan heb je een dillema. Genieten van je kat of vogels beschermen? De oplossing voor onnodige (tuin)vogelsterfte is eenvoudig en doeltreffend: Geef je kat een halsband met kattenbel. Het is effectief, goedkoop, je hoeft je kat niet op te sluiten en je kunt de halsband ook gebruiken om een kokertje met je adres in op te nemen. De kat moet er even aan wennen, maar binnen de kortste keren weet deze niet beter.

Kattenbel als vogelbescherming

De afgelopen weken is er discussie opgelaaid over het loslopen van katten. Er schijnt ergens een oude wet te zijn 'opgedoken' die het eigenaren van katten verbiedt deze buitenhuis te laten. Katten zijn prachtige wezens, maar horen eigenlijk niet van nature thuis in Nederland. Er worden naar schatting jaarlijks 140.000.000 prooien door katten gevangen, waarvan een groot deel vogels. Het mag dan wel 'puur natuur' zijn, maar zeker gezien de vele katten in de buurt en de achteruitgang van de tuinvogelstand in Nederland is het niet (meer) okee.

Zelf ben ik een kattenliefhebber. Hoe trouw, lief en aanhankelijk zijn ze wel niet? Toch schrik ik er steeds opnieuw van dat mijn zachtharige lieve en aanhankelijke huisdier van de ene op het andere moment verandert in een killer. Als mijn kat een muis, vogel of andere prooi binnen bereik ziet, gaat er ' een knop om'  en heeft nog maar 1 doel: Vergeet je baas en de rest van de wereld om je heen, ga vangen en doodmaken!

 

Huismus
2: Huismus
Merel
1: Merel
Zwarte mees
Zwarte mees

Met een gevangen muis of vogel wordt soms eerst nog even 'gespeeld' voordat het wordt doodgemaakt. Een gruwelijk tafereel waarbij het slachtoffer geen enkele kans maakt.

Voorheen zag ik elke keer met pijn in mijn hart dat mijn 'lieveling' niet alleen veld- en huismuizen bij de achterdeur afleverde, maar ook mussen en koolmeesjes. Vooral tuinvogels zijn het slachtoffer, waarbij de zeker de Merel een groot risico loopt, daar deze het voer vanaf de grond oppakt, vooral wormen.

Een halsband met kattenbel koop je bij de (online) dierenwinkel en bespaart naar ik schat minimaal 90% van de slachtoffers als je kat geen bel heeft. Let wel op dat de halsband die je kiest een elastisch gedeelte heeft, zodat de kat zichzelf niet 'ophangt' als deze ergens achter blijft haken.
Heb je de halsband eenmaal om, knip dan het uitstekende uiteinde van de band met een schaar af.

Opgelost!

Coen Franken.

Reageren?

Stuur een bericht

Terug naar homepagina: