Vogel vinden

welke vogel is dit vogelgids

Vind een vogel met welkevogelisdit.nl:

Samenvatting

Welkevogelisdit.nl is een online vogelgids met de bedoeling dat je niet hoeft te bladeren in je papieren vogelgids om jouw vogel te vinden, waarna de vogel al gevlogen is. Als vogelgids is welkevogelisdit.nl nuttig en biedt snel en overzichtelijk informatie per soort vogel, ook omdat gebruik wordt gemaakt van gegevens van wikipedia. Zeker het zoeken op de naam van de vogel in het zoekveld werkt goed. Om snel een vogel te vinden die je niet kent is het helaas niet echt een aanrader.

welke vogel is dit

Over het vinden met welkevogelisdit.nl

Welkevogelisdit.nl is een online vogelgids met meer dan 600 in Nederland voorkomende vogels waarmee men wil voorkomen dat je moet bladeren je papieren vogelgids waarna de vogel letterlijk al gevlogen is.

De website ziet er aantrekkelijk uit. Je kunt in eerste instantie filteren in welk land je een vogel wil zoeken. Daarna ga je kenmerken van de vogel die je zoekt toevoegen. Handig is dat je direct onderin het scherm ziet hoeveel vogels voldoen aan de door jou aangegeven set vogelkenmerken. Elke keer als je een kenmerk toevoegt, neemt het aantal vogels af en kun je daarna kiezen om van de vogels die het betreft de foto's te bekijken. Je kunt vogels selecteren op basis van heel veel kenmerken, wat de vindbaarheid zou vergroten, echter dit blijkt ook een nadeel.

Je begint te keizen je op welke soort vogel de door jou gespotte vogel vindt lijken. Vervolgens kies je de belangrijkste kleur die de vogel heeft. Daarna kun je je ' selectie' van vogels verfijnen door op 'verfijn' te drukken. Je kunt vervolgens kiezen welke kenmerken je wilt toevoegen. Er zijn een aantal hoofdkenmerken (kop, lijf, vleugel, poten, staart), waarbinnen weer subkenmerken zoals bijvoorbeeld voor de kop: Snavelvorm, snavelkleur, oogstreep en kruinkleur.  De interface van welkevogelisdit.nl is mooi vormgegeven, maar werkt niet echt prettig om snel vogelkenmerken (zoekcriteria) in te vullen.

Als je de door jou gevonden vogel hebt gevonden, dan krijg je de belangrijkste uiterlijke kenmerken en de klasse van aantal voorkomende vogels in Nederland. Ook kun je de roep van de vogel luisteren. Handig is dat je gelijk de vogelsoorten te zien krijgt die op de door jou gevonden vogel lijken. Ook is handig dat je gelijk kunt doorspringen naar wikipedia, waar van veel vogels meer informatie beschikbaar is en veelal filmpjes.

Als vogelgids is welkevogelisdit.nl zeer geschikt en biedt nuttige informatie. Zeker het zoeken op de naam van de vogel in het zoekveld werkt goed. De site is  aantrekkelijk vormgegeven. De op te geven zoekcriteria voor vogelkenmerken zijn omvangrijk.

Echter het vinden van een vogel blijkt als je de door de site aangeboden volgorde van toevoegen van kenmerken volgt niet makkelijk. Het idee is mooi, maar voor de vogelaar in het veld is het vrijwel onmogelijk snel een vogel te vinden. Een vogelkenmerk als hoofdkleur is niet aan te raden te gebruiken, omdat je er al snel ongewenst vogels mee uitsluit of insluit die je niet voorziet. Wat is hoofdkleur? Dat blijkt arbitrair als ik de vind-resultaten zien. Ook is de vraag of er (in het veld) een verschil is waar te nemen tussen roodbruin, donkerbruin en lichtbruin. Je zit er snel naast en mist vervolgens jouw te vinden vogel.

Wel handig is als je direct gaat verfijnen naar twee meer specifieke kenmerken en de algemene op 'weet niet' laat staan, zoals bijvoorbeeld snavelkleur en snavelvorm. Dan hou je als snel maar een paar vogelsoorten over waar je uit kunt kiezen.

Het blijkt lastig om snel een vogel te vinden. Ik heb er maar zelden een vogelsoort snel mee gevonden en heb het idee dat het eenvoudiger moet kunnen. Mocht ik het niet goed begrijpen, dan verneem ik tips heel graag via het contactformulier.

 

Tips voor gebruik

Je kunt vogels selecteren op basis van heel veel kenmerken, maar dat is gelijk ook het nadeel. Het wordt snel onoverzichtelijk. Begin het liefst direct 2 specifieke kenmerken van de vogel die je zoekt in te voeren. Het selecteren op basis van kleur maakt het vinden niet altijd makkelijk.

Lees hier de instructie voor de 3 stappen die je neemt voor het gebruik van deze online vogelgids.

Kan je een vogel niet vinden? Ga dan naar de facebookpagina van welkevogelisdit.nl. Stel je vraag of upload een foto en in de vogel community van welkevogelisdit.nl kijken expertvogelaars met je mee om jouw vogel te vinden.

 

Over welkevogelisdit.nl

Welkevogelisdit.nl is een stichting met een eigen online vogelgids.  Welkevogelisdit is opgericht door initiatiefnemer Gerard Brinkman uit Castricum. Hij is amateur-vogelkijker en miste een goede online vogelgids.  Inmiddels zijn alle in Nederland voorkomende vogels in de vogelgids van welkevogelisdit.nl opgenomen. Daarna is de de lijst met vogelsoorten uitgebreid tot vrijwel alle Europese vogels.

welke vogel is dit vogelgids
welke vogel is dit vogelgids